Fietsvakantie België

België is een geliefde vakantiebestemming onder Nederlanders en dat is niet voor niets. De gevarieerde natuur, de vriendelijkheid van onze zuiderburen, de kleine dorpjes en natuurlijk de culinaire hoogstandjes vormen samen een reis om niet te vergeten. Het land trekt tal van natuurliefhebbers én sportievelingen. Ook veel fietsliefhebbers kiezen voor een fietsvakantie in België. Maak je keuze uit fietsreizen met eigen fiets of huurfiets en kies er eventueel voor om te gaan fietsen met bagagevervoer. Dat maakt je vakantie nóg comfortabeler.

Aanbevolen reisaanbieders. De mooiste rondreizen vind je bij:

Fietsreizen in België kun je naar verschillende regio’s boeken: Vlaanderen bijvoorbeeld, of de Belgische kust. Maar ook een fietsvakantie naar de Ardennen is razend populair. Behalve rijk aan natuur is deze regio ook rijk aan historie. De vele kastelen, kloosters en ruïnes vertellen elk hun eigen verhaal. In de Tweede Wereldoorlog vond in de Ardennen het laatste grote offensief van het Duitse leger plaats. Een museumbezoek kan dan ook niet aan je vakantie ontbreken.

Een fietsvakantie in de Ardennen

De Ardennen zijn een bosrijk middelgebergte in het zuidoosten van België. Het gebied ligt grotendeels in de regio Wallonië. De rest ligt in het noorden van Luxemburg en in Frankrijk. Wanneer we het over een fietsvakantie in de Ardennen hebben, is het belangrijk om te weten dat dit een ander gebied is dan de Vlaamse Ardennen. Het gebied in Vlaanderen reikt namelijk maar tot een hoogte van 150 meter. Fietsvakanties vier je daar dus voornamelijk door een heuvelachtig landschap. De fietsroutes hebben meestal een maximale lengte van 50 kilometer.

Mountainbiken in de ardennen

Met een fietsvakantie in de Ardennen bedoelen we hier dus een reis naar Wallonië. Daar zijn de routes uitdagender. Weelderige bossen, kronkelende rivieren en indrukwekkende beklimmingen en afdalingen wachten hier op je. Je rijdt langs middeleeuwse dorpjes en kastelen en zo nu en dan schiet er een wild zwijn of wellicht een hert voor je wielen langs. Mountainbikers en liefhebbers van off-road fietsen komen tijdens een fietsvakantie in de Ardennen zeker aan hun trekken. De regio is dan ook bij uitstek geschikt voor avonturiers.  

Aanbevolen reisaanbieders. De mooiste rondreizen vind je bij:

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je tijdens deze fietsvakantie in België geen makkelijke routes tot je beschikking hebt. Er zijn namelijk ook enkele vlakkere fietspaden. Niet zelden leiden die langs verdwenen spoorwegen. Dit netwerk wordt ook wel Ravel genoemd en in de volksmond ‘trage paden’. Niets om je voor te generen: jij gaat gewoon voor een optimaal ontspannen fietsvakantie in de Ardennen.

Op fietsvakantie in Vlaanderen: vlak bij huis, maar toch zo anders

Geen zin om een lange reis te moeten maken voor je bij het startpunt van je fietsvakantie in België aankomt? Dan is een fietsvakantie in Vlaanderen voor jou ideaal. Ook het noordelijke deel van het land zit namelijk bomvol natuur, cultuur en historie. Over goed verzorgde fietspaden rijd je via glooiende landschappen door tal van charmante dorpen en stadjes. Dankzij het uitgebreide fietsnetwerk kun je fietsreizen in deze regio geheel naar eigen wens vormgeven.

Een fietsknooppuntensysteem is een systeem van regionale fietsroutes die genummerd zijn van 0 tot 99. In België worden deze routes met witte borden met groene cijfers aangeduid. Door de knooppunten met elkaar te verbinden, kun je zo zelf je routes en of een gehele fietsvakantie uitstippelen. Als je het ‘regelwerk’ echter liever uit handen geeft, kan een (gespecialiseerd) reisbureau ook een fietsvakantie in Vlaanderen voor je uitstippelen. Doorgaans is een huurfiets onderdeel van het pakket en ga je fietsen met bagagevervoer. Van hotel naar hotel hoef je zo niet al je spullen zelf mee te sjouwen.

Tot de bekendste fietsroutes in Vlaanderen behoort de Vlaanderen fietsroute, die maar liefst 800 kilometer lang is en je langs tal van historische hoogtepunten leidt. Fiets je graag lange afstanden, dan kun je ook voor één of meer icoonfietsroutes kiezen. Bijvoorbeeld de Kunststedenroute, de Heuvelroute of de Vlaanderenroute. En de kers op de taart tijdens je fietsvakantie in Vlaanderen? Dat is zonder enige twijfel de Vlaamse keuken. Aan friet, zeevruchten, bier en bonbons geen gebrek!

Fietsvakantie Belgische kust

Net als Nederland grenst een groot gedeelte van België aan zee. De aanwezigheid van de vele fietsroutes aldaar zorgt er mede voor dat het aanbod aan fietsreizen bij onze zuiderburen zo breed is. Een fietsvakantie aan de Belgische Kust kan het hele jaar door, maar is vooral tussen april en oktober aantrekkelijk. Je fietst in deze regio grotendeels over de ellenlange dijken. Kies voor een bewegwijzerde fietsroute, verbind zelf de knooppunten met elkaar, of laat een reisbureau jouw fietsvakantie in België voor je uitstippelen.

Fietsvakantie langs de Belgische kust

Tijdens een fietsvakantie aan de Belgische kust geniet je van volle teugen van de zee. Het gezonde klimaat zorgt ervoor dat je je zelf na een dag lang inspanning als herboren voelt. Natuurlijk draagt ook het culinaire karakter van de regio daaraan bij. Met zoveel eetcafés en tavernes als in deze regio wordt het moeilijk kiezen. Van Knokke-Heist in het noorden tot De Panne in het zuiden fiets je van hoogtepunt naar hoogtepunt.

Aanbevolen reisaanbieders. De mooiste rondreizen vind je bij:

De meeste liefhebbers van fietsvakanties die naar de Belgische oostkust vertrekken, kiezen ervoor om de Kustfietsroute LF te rijden. Deze begint in Den Helder in Nederland en eindigt in het Franse Boulogne. In België beslaat deze route ongeveer 70 kilometer, tussen het genoemde Knokke-Heist en De Panne. Bij lekker weer kun je af en toe een verkoelende duik in de Noordzee nemen. Tijdens een fietsvakantie aan de Belgische kust verblijf je in prettige, fietsvriendelijke accommodaties van uiteenlopende prijsklassen.