Fietsvakantie Duitsland

Een fietsvakantie in Duitsland is een aanrader voor natuurliefhebbers! Op slechts een paar uur reisafstand bevind je je in de meest prachtige landschappen. Je hebt het gevoel écht even helemaal weg te zijn. Rivieren, kastelen, Hanzesteden, meren, bossen en meer: iedere deelstaat trakteert je op zijn eigen parels. Uitgekeken raak je hier dan ook nooit. In totaal telt Duitsland maar liefst 70.000 kilometer aan fietsroutes, zowel korte als langeafstandsroutes.

Aanbevolen reisaanbieders. De mooiste rondreizen vind je bij:

Fietsreizen in Duitsland kun je van hotel naar hotel uitstippelen, maar ook een fietsvakantie in Duitsland vanuit een standplaats is populair. Je verblijft dan gedurende je hele vakantie in hetzelfde hotel of pension en maakt dagtochten in de omgeving. Dergelijke fietsvakanties noemen we ook wel standplaats fietsreizen. Je kunt de routes met je eigen fiets rijden, maar ook kiezen voor een huurfiets op locatie. Wanneer je over een goede conditie beschikt, is een fietsvakantie in Duitsland in vrijwel iedere regio goed te doen.

Een fietsvakantie bij de Bodensee

De Bodensee, ook wel het Meer van Konstanz genoemd, is gelegen in het zuiden van Duitsland: het meest zonnige gedeelte van het land. Niet voor niets wordt vaak gezegd dat er in deze regio enigszins mediterrane sferen hangen. Heuvels met wijngaarden en pittoreske dorpen en stadjes flankeren de oevers van dit kraakheldere meer. De achtergrond wordt gesierd door de witte pieken van de Alpen. Een fietsvakantie bij de Bodensee behoort tot de meest geliefde keuze onder fietsliefhebbers in heel Europa.

Fietsreizen naar dit meer, dat tot de mooiste Alpenmeren van de regio wordt gerekend, brengen je naar een plek waar drie landen samenkomen: Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. De Bodensee is een van de grootste meren in Midden-Europa. Je fietsroute kun je regelmatig onderbreken door deel te nemen aan een van de vele watersporten die er worden aangeboden. Ook een verfrissende duik is, zeker in de zomermaanden, de moeite waard. Je kunt de Bodensee rondfietsen, maar ook op één plek blijven en van daaruit de omgeving verkennen. Ook een fietsvakantie in Duitsland vanuit een standplaats zorgt hier geen enkel moment voor verveling.

Tot de hoogtepunten van een fietsvakantie aan de Bodensee behoort zonder enige twijfel het eiland Mainau, dat ook wel het Bloemeneiland wordt genoemd. Een bijnaam die het volledig heeft verdiend. Wist je dat jaarlijks een miljoen bezoekers naar het eiland komt om de bloemenpracht te bewonderen? Accommodaties aan de Bodensee zijn er overigens in alle soorten en maten, van eenvoudige pensions tot luxe hotels.

Een fietsvakantie langs de Moezel

Ook aan de Moezel ervaar je dat ultieme vakantiegevoel terwijl je eigenlijk helemaal niet zo ver van huis bent. Vanaf Utrecht is het ongeveer 3,5 uur rijden naar deze bestemming. De rivier de Moezel ontspringt in de Vogezen in Frankrijk en vormt de natuurlijke grens tussen Duitsland en Luxemburg. Al kronkelend baant de rivier zich een wel door een prachtige, groene vallei tussen Trier en Koblenz. Trier is dan ook het officiële startpunt voor een fietsvakantie langs de Moezel.

Aanbevolen reisaanbieders. De mooiste rondreizen vind je bij:

Al in de Romeinse tijd vonden er volop bezigheden plaats in de Moezelvallei. Aan schilderachtige dorpjes heb je er geen gebrek. Alhoewel startpunt Trier met zijn vele Romeinse gebouwen de lat meteen hoog legt, zullen ook de andere vakwerkdorpjes indruk op je maken. Vooral Cochem en Bernkastel-Kues staan bekend om hun onweerstaanbare charme. Die laatste ligt midden tussen de wijngaarden. Het fietspad langs de rivier is in totaal 240 kilometer lang en behoort tot de meest geliefde routes voor fietsreizen in Duitsland.

Tijdens een fietsvakantie langs de Moezel geniet je niet alleen van natuur en historie, ook op gastronomisch gebied word je op je wenken bediend. Aardappel, zuurkool, spel en uien zijn enkele van de hoofdrolspelers. En ook wat wijn betreft is er natuurlijk geen klagen. De Rieslingwijn uit dit gebied is zelfs wereldwijd bekend. Reden genoeg om tijdens deze fietsvakantie eens een glaasje voor jezelf te laten inschenken. Boek je een fietsvakantie in Duitsland in deze regio, dan heb je de keuze uit tal van fietsvriendelijke accommodaties geschikt voor iedere portemonnee.  

Op fietsvakantie in de Eifel

De Eifel is een gebied dat ten noorden van de Moezel ligt. Een klein gedeelte beslaat ook België en Luxemburg. Net als alle andere regio’s van onze oosterburen val je ook tijdens een fietsvakantie in de Eifel van de ene in de andere verbazing. Eén ding maakt de regio wel heel bijzonder: ooit spuwden hier woeste vulkanen lava. Het resultaat is een zeer vruchtbaar grondgebied, wat meteen duidelijk wordt wanneer je aan je fietsvakantie begint: het is hier groener dan groen.

Niet alleen voor fietsliefhebbers, maar ook voor natuurliefhebbers is de Eifel een bestemming bij uitstek. Je hebt de keuze uit fietsreizen met eigen fiets of met een huurfiets. De meeste mensen kiezen ervoor om van hotel naar hotel te trekken, vaak gebruikmakend van bagagevervoer. Zo hoef je zelf niet te sjouwen met je spullen en kun je nóg meer genieten van de schoonheid van de omgeving. Natuurlijk is een fietsvakantie in Duitsland vanuit een standplaats ook mogelijk.

Aanbevolen reisaanbieders. De mooiste rondreizen vind je bij:

Het landschap van de Eifel is dus gevormd door vulkanische activiteit in het verleden. Dat betekent behalve een weelderig groene omgeving ook veel kratermeren, die ‘Maare’ worden genoemd. Een groot deel vind je in Nationaal Park Eiffel. Aan het water worden helende eigenschappen toegeschreven, dus laat je af en toe zeker eens verleiden door een duik. Overigens is Nationaal Park Eifel een plek die vooral geschikt is voor de avontuurlijke fietser. Elders in de regio zijn ook voldoende vlakkere fietsroutes te vinden.

Een fietsvakantie langs de Donau

Zoals we eerder al noemden, telt Duitsland tal van rivieren. Deze zijn voor een groot deel bepalend voor het landschap. De Donau is ruim 2800 kilometer lang en loopt door Midden- en Zuidoost-Europa. Daarmee is het de op één na langste rivier van Europa. In tegenstelling tot alle andere rivieren op ons continent stroomt hij van het westen naar het oosten. Een fietsvakantie langs de Donau breng je dus door in de nabijheid van een uniek natuurfenomeen.

Outdoor fietsvakantie Duitsland

Het kan dan ook haast niet anders dan dat je langs deze rivier ook een van de meest iconische fietsroutes van heel Europa vindt. De Donauradweg leidt je langs prachtige natuur en historische dorpjes. Cultuur volop dus. Een van de hoogtepunten van deze fietsroute, die tijdens een fietsvakantie langs de Donau vaak wordt gevolgd, is de Donaudelta. In dat natuurreservaat vertakt de rivier zich in tal van kleine kanaaltjes en moerassen. De flora en fauna zijn er dan ook rijk en uniek te noemen.

De Donauradweg is meer dan 600 kilometer lang en loopt in Duitsland van het Zwarte Woud tot aan de Oostenrijkse grens. Omdat het pad doorgaans vrij vlak is, kan deze goed worden gereden door fietsers van de meest uiteenlopende niveaus. Langs de route vind je tal van cafés en restaurants, de een nog knusser dan de ander. De accommodaties variëren van eenvoudige verblijven tot moderne hotels waar aan alle luxe is gedacht. Een fietsvakantie langs de Donau vier je dan ook precies zoals jij wilt.

Door de bossen van Duitsland fietsen

Fietsen rondom de Bodensee

Eerder benoemden we al wat de mogelijkheden zijn voor een fietsvakantie aan dit kraakheldere meer. Ondanks dat dat er meer dan genoeg zijn, willen we je voor de volledigheid ook vertellen over een fietsvakantie rondom de Bodensee. Je viert deze fietsvakantie in Duitsland per definitie niet vanuit een standplaats, maar trekt van hotel naar hotel om de ronde om het meer te maken. Deze fietsroute langs de gehele omtrek van het meer bedraagt 260 kilometer.

Tijdens een fietsvakantie rondom de Bodensee begeef je je elke dag op de Bodensee Radweg. Ook deze behoort tot de populairste fietsroutes van Europa en dat is niet zomaar: je doorkruist hiermee namelijk drie verschillende landen. Behalve in Duitsland vier je deze fietsvakantie ook in Oostenrijk en Zwitserland. Elke dag word je getrakteerd op nieuwe uitzichten, historische bezienswaardigheden én een keuken om je vingers bij af te likken. Iedere plek heeft weer zijn eigen, unieke charme.

Aanbevolen reisaanbieders. De mooiste rondreizen vind je bij:

Een fietsvakantie rondom de Bodensee zul je niet gauw vergeten. Terwijl je aan de ene kant uitzicht hebt op het zacht glooiende landschap, prijken aan de andere kant de met sneeuw bedekte toppen van de Alpen. Extra leuk is het dat je tijdens fietsreizen als deze ook regelmatig watersporten kunt beoefenen. Zeilen en kajakken behoren bijvoorbeeld tot geliefde bezigheden rond het meer. En af en toe een verfrissende duik nemen is natuurlijk ook niet verkeerd! Fietsreizen rondom dit meer zijn zowel een sportieve als een culturele en gastronomische ervaring.

Een fietsvakantie in Sauerland, een must voor outdoorliefhebbers

‘De inspirerende outdoorregio van Duitsland’, zo wordt Sauerland ook wel aangeduid. Het laaggebergte heeft een oppervlakte van ruim 5000 vierkante kilometer en wordt gesierd door dichtbegroeide bossen, weilanden en kraakheldere meren. Een regio die doordrenkt is van natuurlijke schoonheid. De regio is al sinds jaar en dag geliefd onder wandelaars, maar ook een fietsvakantie in Sauerland wordt steeds vaker geboekt.

Fietsvakantie door de bergen in Duitsland

Het fijne van een fietsvakantie in Duitsland in deze regio is dat de fietsroutes geschikt zijn voor zowel beginners als ervaren fietsers. Heb je nog niet zoveel fietsuren gemaakt, of heb je gewoon behoefte aan een ontspannen fietsvakantie? Wanneer de sportieve uitdaging voor jou niet het belangrijkst is, zou je bijvoorbeeld voor de Sauerland Radring route kunnen kiezen. Deze is 84 kilometer lang en de moeilijkheidsgraad is geclassificeerd als ‘middel’. De stuwmeren en dennenbossen waar deze route je langs leidt, zijn adembenemend.

Aanbevolen reisaanbieders. De mooiste rondreizen vind je bij:

En ben je juist op zoek naar wat meer uitdagender fietsreizen? Dan zijn de fietsroutes die je naar de Kahler Asten, de bekendste berg van Sauerland, leiden, voor jou een aanrader. De top heeft een hoogte van 841 meter. Welke route je ook rijdt, je kunt er altijd op rekenen dat je onderweg charmante dorpjes tegenkomt waar je kunt neerstrijken voor een kop koffie en wat zoetigheid, of voor een overheerlijke maaltijd en een wijntje. De gastvrijheid van de lokale bevolking is de kers op de taart.