Fietsvakantie Frankrijk

Fietsreizen in Frankrijk, ze bestaan er in alle soorten en maten. Daar zorgen de afwisselende landschappen wel voor. Of je nu door de lavendelvelden wilt fietsen, je liever een weg baant tussen de glooiende heuvels of al je spiergroepen aan het werk wilt zetten op routes die zelfs in de Tour de France worden gereden, hier kan het. Behalve de veelzijdigheid van het land maakt ook het goed geasfalteerde wegennet een fietsvakantie in Frankrijk goed mogelijk.

Aanbevolen reisaanbieders. De mooiste rondreizen vind je bij:

Wijngaarden, bossen, stranden, rivieren, heuvels, bergen en natuurlijk ontelbare charmante stadjes en dorpjes die één en al historie ademen. Tel daar het culinaire karakter van het land nog eens bij op en je komt al snel tot de conclusie dat een fietsvakantie in Frankrijk aan al je wensen beantwoordt. Je kunt het zowel dicht bij huis, in het noordelijk gelegen Normandië, als zuidelijker zoeken. Kies je voor een fietsvakantie in Frankrijk met bagagevervoer, dan word je reis helemaal zorgeloos.

Op fietsvakantie in de Vogezen

De Vogezen is een middelhoge bergketen in het noordoosten van Frankrijk. De Fransen noemen hem ‘Vosges’. De bergen strekken zich over een afstand van ongeveer 150 kilometer uit en loopt evenwijdig aan de Rijn. De Grand Ballon is de hoogste bergtop en telt iets meer dan 1400 meter. Een fietsvakantie in deze groene regio wordt vaak gecombineerd met de aangrenzende Elzas, alhoewel dat natuurlijk niet noodzakelijk is. Het gebergte is in het oosten op zijn hoogst en in het westen tref je vooral heuvels, bossen en veel cultuur.

Ga je op fietsvakantie in de Vogezen, dan is de kans groot dat je minstens één van de twee bekendste natuurparken van het gebied aandoet. Parc Naturel Régional des Vosges du Nord bestaat voor twee derde uit bos en is door UNESCO tot biosfeerreservaat uitgeroepen. Van toerisme is hier nauwelijks sprake, waardoor fietsreizen in dit gebied een aanrader zijn voor rustzoekers. Parc Naturel Régional des Ballons de Vosges is in de hogere toppen van het gebied gelegen. Op de Grand Ballon bevind je je vlak boven de boomgrens.

Aanbevolen reisaanbieders. De mooiste rondreizen vind je bij:

Een fietsvakantie in de Vogezen is dan ook geschikt voor zowel beginners als gevorderde fietsers. Je kunt met je eigen fiets gaan, maar logistiek gezien is het makkelijker om van een huurfiets gebruik te maken. Iets wat overigens voor alle fietsvakanties geldt. Fietsend van hotel naar hotel verblijf je telkens in comfortabele accommodaties. Een groot deel daarvan heeft speciale voorzieningen voor fietsers. Combineer het fietsen met het bezoek aan charmante dorpjes, waar je ook van de regionale keuken proeft, om je reis compleet te maken.

Een fietsvakantie langs de Loire zit boordevol romantiek

De rivier de Loire heeft een lengte van ruim 1000 kilometer en is daarmee de langste rivier van Frankrijk. Hij ontspringt in de Ardèche en mondt uit in de Atlantische Oceaan en loopt dwars door vier regio’s: Auvergne-Rhône-Alpes, Bourgogne-France-Comté, Centre-Val de Loire en Pays de la Loire. Fietsen langs de Loire doe je door prachtige natuurgebieden en langs tal van eeuwenoude kastelen, wijngaarden, watermolens en historische dorpjes. Het grootste deel van het gebied is glooiend en de wegen zijn vrijwel altijd verhard. Dat maakt het niveau van een fietsvakantie in deze regio vrij eenvoudig.

Fietsvakantie lang de Loire

Het fietsen langs de Loire is als een reis door de geschiedenis. De fietspaden liggen meestal los van drukkere wegen. Wie fietsen en natuur met cultuur wil combineren, kan ervoor kiezen om (een deel van) de Loire à Vélo te rijden. Dit netwerk van fietspaden is maar liefst 900 kilometer lang en leidt je dwars door de Loirevallei. Kastelen als Château de Chambord en Château de Chenonceau behoren tot de hoogtepunten. Het deel tussen Sully-sur-Loire en Chalonnes-sur-Loire is onder veel fietsers het populairst. Dit traject telt 300 kilometer en leidt je langs landhuizen, grotwoningen en eilandjes in de rivier.

Aanbevolen reisaanbieders. De mooiste rondreizen vind je bij:

Om te voorkomen dat je alles kunt zien wat je wilt zijn tijdens het fietsen langs de Loire,  moet je je reis goed plannen. Een specialist op het gebied van fietsvakanties kan je daarbij van dienst zijn. Je kunt je vakantie met eigen fiets boeken, maar ook kiezen voor een huurfiets. Een fietsvakantie in Frankrijk met bagagevervoer geeft je daarnaast ook in dit gebied alle logistieke comfort die je nodig hebt om van hotel naar hotel te fietsen.

Op fietsvakantie in Bretagne

Bretagne is een schiereiland in het westen van Frankrijk. In het noorden grenst de regio aan het Kanaal en in het zuiden aan de Atlantische Oceaan. Tijdens een fietsvakantie in Bretagne zul je dan ook regelmatig kunnen genieten van uitzicht op het water. Zowel aan de uitgestrekte kustlijn als meer in het binnenland is het goed fietsen. De kustlandschappen, weilanden en heidegebieden lenen zich bij uitstek voor fietsvakanties die niet al te veel inspanning vergen.

Een fietsvakantie in Bretagne boek je overigens niet uitsluitend voor de aangename, betoverende routes. Naast natuur is de regio namelijk ook rijk aan cultuur. Bretagne behoort tot de zes Keltische naties en het gebied ademt deze identiteit nog volop. Je vindt deze terug in muziek en dans, maar ook de Bretonse architectuur. De inwoners zijn maar wat trots op hun erfgoed en een gedeelte spreekt naast het Frans ook de Bretonse taal.

Fietsvakantie Bretagne

Met fietsreizen door Bretagne kun je letterlijk en figuurlijk alle kanten op. De regio beschikt over een uitgebreid netwerk aan fietspaden en -routes, waaronder de bekende Vélodyssée. Deze loopt langs de Atlantische kust en tal van pittoreske vissersdorpjes. Een van de hoogtepunten van die route is Mont Saint-Michel, een middeleeuwse abdij op een eiland. Bij laag water kun je het eiland, dat tot UNESCO Werelderfgoed werd uitgeroepen, te voet bereiken. Natuurlijk geniet je tijdens een fietsvakantie in Bretagne ook van de Bretonse keuken. Zeevruchten spelen daarin de hoofdrol.

Een fietsvakantie in de Elzas

De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk en grenst aan Duitsland. Bergen, bossen, wijnen en vakwerkhuizen behoren tot de meest kenmerkende elementen van deze regio. Neem vooral de tijd om van de middeleeuwse steden te genieten en combineer je fietsvakantie in de Elzas eventueel met een bezoek aan de Vogezen. In de Elzas ben je aan het juiste adres voor zowel korte als lange fietsroutes. Bovendien ligt de regio op de kruising van drie EuroVélo-routes.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het gebied niet heuvel- of bergachtig. Goed nieuws voor de beginnende fietsers en voor degenen die gewoon op zoek zijn naar een niet al te inspannende fietsvakantie. Voor de laagvlakte rond de rivier de Rijn geldt namelijk het tegenovergestelde. Tot de meest geliefde routes voor een fietsvakantie in Frankrijk in dit gebied behoort de Route des Vins d’Alsace. Deze is 170 kilometer lang en leidt je langs wijngaarden, kastelen en charmante stadjes.

Aanbevolen reisaanbieders. De mooiste rondreizen vind je bij:

Een fietsvakantie in de Elzas is overigens een echte aanrader voor de Bourgondiër. Zuurkool, verschillende kazen en natuurlijk de flammkuchen zijn daar de moeite van het proeven meer dan waard. Laat een Riesling voor je inschenken of probeer eens een andere regionale wijn zoals Pinot Blanc of Muscat d’Alsace. Onderbreek je fietstocht dan ook regelmatig voor een bezoek aan een restaurant of een wijnhuis. Fietsreizen in de Elzas boek je met eigen fiets of met huurfiets. Fietsvriendelijke accommodaties zijn volop beschikbaar.

Een fietsvakantie in Normandië, indrukwekkend in ieder opzicht

Op fietsvakantie in Normandië? Dan valt er volop te kiezen. De regio telt maar liefst 1600 kilometer aan fietsroutes, waarvan bijna de helft als Voies Vertes is geclassificeerd: rustige wegen die je dwars door het groen leiden. Het grootste deel van de routes betreft langeafstandsroutes. Fietsen van hotel naar hotel kan met je eigen fiets of met een huurfiets. Kies je voor dat laatste én boek je je fietsvakantie in Frankrijk met bagagevervoer? Dan ben je compleet ontzorgd.

Fietsvakantie langs Normandië

Denk je aan Normandië, dan denk je vrijwel meteen aan D-Day. In juni 1944 landden 20.000 soldaten van verschillende luchtlandingsdivisies op de Normandische stranden en deze werden gevolgd door nog eens 185.000 man over zee. Het grootste deel was Brits en Amerikaans, maar ook Nederlandse, Franse, Griekse, Canadese, Noorse en Poolse mariniers namen deel. De grootste amfibische invasie in de wereldgeschiedenis was 90 kilometer breed en vond plaats op 5 stranden. Omaha Beach is daarvan de beroemdste.

Aanbevolen reisaanbieders. De mooiste rondreizen vind je bij:

Een fietsvakantie in Normandië betekent dan ook rondrijden in een gebied van grote historische waarde. Bezoek tijdens het rijden van je routes langs brede zandstranden die door grillige kliffen worden geflankeerd, de stranden zelf en musea. De schilderachtige dorpjes zijn de kers op de taart. Fietsreizen in deze regio waarin vooral routes in het achterland zijn opgenomen, leiden je op hun beurt door bossen en akkers. Ook deze groene landschappen zul je niet snel vergeten.